Expositie Wikkel Industrees - 21 maart t/m 2 augustus 2012

wikkel logo

Atelier Wikkel ontwerpt stoffen en mode en organiseert exposities, workshops en lezingen. In de winkel in Wageningen heb ik 21 tekeningen en schilderijen geëxposeerd van 21 maart t/m 2 augustus 2012.


logo de gelderlander
Review Antonie den Ridder - 27 april 2012

De juiste kunstenaar op de verkeerde plaats

Verplichte kost, leuk tijdverdrijf of overslaan?
De ontwikkeling van een kunstenaar volgen levert de toeschouwer soms een uitdaging op. De waarnemer moet meebewegen, gevoeligheden voor lijn en kleur ontwikkelen. Margot Kikkert is een dankbaar object voor zo´n zoektocht. Met de jaren worden haar handschrift en kleurgebruik doelgerichter.
Cijfer: 7

Hebben we dit al eerder gezien?
De referenties naar het menselijk lichaam zijn in het nieuwere werk onopvallender geworden. Daardoor lijkt de thematiek van Kikkert algemener te zijn geworden. In een hoekje van de winkel vinden we een krat vol zwart-wit tekeningen. Met een tekentaal, die door de geconcentreerde eenvoud doet denken aan Japanse kalligrafie.
Cijfer: 8

Leuk gepresenteerd?
Je kunt Wikkel moeilijk verwijten dat het een winkel is. En als kunstenaar moet je momenteel water bij de wijn doen om te overleven. Maar het steekt dat een talentvol kunstenares als Kikkert onmogelijk tot haar recht kan komen in de noodzakelijke visuele chaos van een winkelbedrijf. Het werk verdient meer ruimte en meer concentratie.
Cijfer: 5

Een conclusie?
Negeer de locatie! De medewerkers van Wikkel zijn gastvrij en begrijpen ook wel dat je puur voor de kunst naar hun winkel komt. Het kost enige tijd om alle tekeningen en schilderijen te ontwaren in deze opstelling, maar gaandeweg ontdek je steeds meer. Het werk is die moeite zeker waard.
Eindcijfer: 7

wikkel flyer