Reisaltaar - Open Monumentendag 8 september 2018

Voor een expositie in de Rhenense Cunerakerk tijdens Open Monumentendag op 8 september, met als thema 'Europa via Rhenen' heb ik een reisaltaar gemaakt. Rhenen is in de late middeleeuwen een bedevaartsplaats geweest door de Cuneralegende. De opdracht was om die geschiedenis in een kunstwerk te verbeelden.

De vorm van het reisaltaar is een diptiek, een aan elkaar gescharnierd tweeluik in het formaat van een pocketboek. Diptieken werden in de middeleeuwen vaak gebruikt als huis- of reisaltaar.

Reisaltaar Margot Kikkert

Voor het reisaltaar heb ik een 'symbool van eenheid' gebruikt, een ontwerp dat ik heb gemaakt in 2008. Verder een replica van een Cunerapelgrimsteken uit circa 1450, mijn tekening naar een foto van de Zweedse filmactrice Greta Garbo om een 'moderne Cunera' mee te verbeelden, en een pentekening van Rhenen die ik in 2017 heb gemaakt.

Wedstrijd

Uit de elf inzendingen voor de expositie 'Europa via Rhenen' zijn door een jury drie werken gekozen. Met het reisaltaar heb ik de eerste prijs gewonnen. De jury was onder de indruk van de zeggingskracht:

'Margot Kikkert heeft kunst een extra dimensie gegeven door er een gebruiksvoorwerp van te maken dat iedereen bij zich kan dragen, of ergens neer kan zetten. Het roept op tot rust tijdens een pelgrimstocht, of thuis, en staat voor een wereld van beschouwing. Kikkert heeft de thema's 'Cunera' en 'Via Rhenen' prima gecombineerd.'

De drie winnaars mogen de werken exposeren in het Stadsmuseum Rhenen van 16 maart t/m 11 mei 2019.

Reisaltaar Margot Kikkert